8 tipus de mapes mentals que heu de conèixer

Utilitzar el mateix mapa mental per a tots els vostres projectes pot ser que no sigui l’estratègia més eficaç, així que feu una ullada i aprèn sobre els diferents tipus de mapes mentals.

El mapatge mental podria haver sorgit com una potent eina per prendre notes. En els últims anys, ha estat utilitzat per moltes empreses, professionals creatius, educadors i equips àgils com una forma d’augmentar la productivitat. Tot i que el mapa mental és un terme paraigua que significa totes les maneres de visualitzar dades, existeixen molts mapes mentals a Internet.

Els diferents tipus són adequats per facilitar diferents necessitats. Aquí teniu una visió dels tipus més populars que es poden utilitzar per augmentar la productivitat i aconseguir claredat.

1. Mapa d’aranyes

Una tècnica de pluja d’idees visual, un mapa d’aranya, us ajuda a exposar les vostres idees en una forma que s’assembla a una aranya. La teva idea principal ocupa el centre, mentre que les teves idees relacionades se’n ramifiquen en totes direccions.

Utilitzant l’organització espacial, el color i les imatges per desglossar temes complexos, un mapa d’aranya us ofereix una visió simplificada però completa de tota la informació important. Sempre podeu afegir més detalls, investigar més aspectes, establir connexions i omplir els buits.

No hi ha una estructura definida per fer un mapa d’aranya. Només podeu anotar la vostra idea central al mig i dibuixar un cercle al seu voltant. A continuació, només cal dibuixar línies que ramifiquen la vostra idea central per descriure les vostres idees relacionades.

2. Mapa de flux

Tot i que el terme “mapa de flux” prové de la cartografia, un mapa de flux és una manera única d’organitzar la informació, utilitzant una combinació de mapes, diagrames de flux i diagrames. Si esteu treballant amb conjunts de dades detallats i us costa representar-los en una seqüència coherent, sempre podeu utilitzar mapes de flux.

Els mapes de flux es poden crear tant horitzontalment com verticalment. Podeu alinear-lo de manera ascendent o descendent. És millor per visualitzar un procés o mostrar la progressió d’un conjunt d’instruccions.

Això és especialment útil per representar treballs teòrics perquè fan justícia a la varietat de conceptes que existeixen en un projecte detallat. Són els més populars entre persones amb formació i sensibilitat científica.

3. Mapa multiflux

Com que són un dels mètodes de mapes mentals més útils, els mapes multiflux són ideals per representar o identificar relacions de causa i efecte. La posició central del mapa l’ocupa l’esdeveniment/situació del qual es parla.

Els quadres laterals esquerre indiquen les causes que han provocat l’esdeveniment, mentre que els quadres de la dreta indiquen els efectes. Les fletxes viatgen d’esquerra a dreta. Però, podeu utilitzar mapes multiflux per mostrar només causes i efectes. De vegades, també s’utilitzen per mostrar les relacions entre esdeveniments.

4. Mapa del sistema

Els mapes del sistema són un dels tipus més complexos de mapes mentals. S’utilitza per mostrar les nombroses parts d’un concepte, i com totes estan interrelacionades entre si i amb la idea central.

Les línies de connexió amb correlacions positives poden tenir signes “+”, mentre que aquelles amb correlacions negatives poden tenir signes “-“. Com el seu nom indica, podeu utilitzar-lo per entendre el funcionament intern d’un sistema. Com el seu nom indica, podeu utilitzar-lo per entendre el funcionament intern d’un sistema.

Moltes empreses utilitzen mapes del sistema per veure com funcionen els seus equips. Un mapa del sistema s’assembla a les teranyines, però no es ramifica com un mapa d’aranya.

5. Mapa diàleg

Si necessiteu una eina en línia per visualitzar el pensament crític com a grup, hauríeu d’utilitzar un mapa de diàleg. Això és perquè és una gran eina de resolució de problemes per a desenvolupadors de productes, gestors de projectes i líders organitzatius.

Els equips utilitzen mapes de diàleg per resoldre problemes complexos en un projecte. A més, un mapa de diàlegs és excepcionalment útil per desglossar cada idea que podríeu haver tingut, de manera que teniu moltes possibilitats de considerar un problema des de nombrosos angles per a una millor comprensió.

6. Mapa Brace

Eficaç per determinar relacions parcials a senceres, un mapa de claus s’utilitza per analitzar objectes físics o per donar-vos una mirada més propera a conceptes i idees.

Si busqueu alguna cosa que us doni una comprensió més profunda de com funcionen les coses, heu d’utilitzar un mapa de claus. Per fer un mapa de claus, podeu escriure el nom de l’objecte a l’esquerra i després dibuixar una clau, dins del qual alineeu i ajusteu totes les parts clau i subparts relacionades.

7. Mapes de cercles

En forma de cercle, aquests mapes tenen la idea central al nucli, mentre que les idees relacionades existeixen en cercles paral·lels dins del cercle principal. Per tant, trobareu una sèrie de cercles dins del cercle gran principal.

És molt útil per compartir idees o esbossar informació important per a una propera presentació a l’escola o a la feina. Podeu veure la imatge general d’una ullada, i per això els mapes circulars són populars.

8. Mapa de bombolles

També anomenat mapa de símbols proporcionals, un mapa de bombolles és una eina de visualització intuïtiva que imita o imita el procés de pensament natural que tenim.

Per dir-ho simplement, els mapes de bombolles s’utilitzen per ajudar a organitzar i fer créixer les vostres idees. De fet, t’ajuden a centrar els teus pensaments i a canalitzar la teva creativitat per explicar temes i temes concrets.

Per fer un mapa de bombolles, has de començar anotant un substantiu a la bombolla central i posant els adjectius a les bombolles que envolten la bombolla principal.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

News

Què és la fotografia Catchlight? Com capturar la llum dels ulls

La incorporació de focs a la vostra fotografia afegirà un toc dramàtic a la composició. Aquí teniu alguns consells per captar la llum dels ulls. La fotografia Catchlight és probablement una cosa que ja coneixeu, encara que mai abans no n’heu sentit a parlar. Què són els focs? I quina és la millor manera d’aprofitar […]

Read More
News

Heu d’apagar el vostre Mac o posar-lo en repòs?

Explorem els avantatges de posar el Mac a dormir en lloc d’apagar-lo. Hauríeu d’apagar el vostre Mac o posar-lo en suspensió? Aquesta és una de les preguntes més freqüents que podeu escoltar d’un usuari de Mac. Moltes persones no tenen cap escrúpol a mantenir els seus dispositius en mode inactiu o en mode de suspensió […]

Read More
News

Com no s’utilitza cap manera de casa per estafar els fans de Spider-Man

Els ciberdelinqüents estan aprofitant el bombo que envolta el llançament de Spider-Man: No Way Home per pescar dades de targetes de crèdit. Heus aquí com. El desembre del 2021 va marcar un moment emocionant per als aficionats de Marvel i els amants del cinema amb el llançament de Spider-Man: No Way Home. Tot i que […]

Read More